Ik word presentatrice van een TV-programma over verpleegkundigen

Kennen jullie de documentaireserie ‘Beau Five Days Inside’ nog? Presentator Beau van Erven Dorens  bezocht instellingen in Nederland waar je normaal niet zomaar binnen zou komen. Door vijf dagen mee te doen aan het leven in de instelling probeerde Beau erachter te komen hoe het is om er te wonen en te werken. Hij werd daarbij gevolgd door een cameraploeg en dat leverde zeer indringende scènes op, wat hem uiteindelijk een Televizier-ring opleverde.

Vanavond komt Beau van Erven Dorens met een nieuw programma ‘Beau en de veteranen’. Wederom een programma waarin hij mensen volgt en in beeld brengt. Dit keer gaat het om ex-militairen met PTSS. Ik lees in het NRC een artikel over het programma waarbij Beau en een veteraan aan het woord komen en mijn oog valt op de volgende alinea:

Hulp-tv
Van Erven Dorens: „Die business van hulptelevisie, daar wil ik niks mee te maken hebben. Meestal is het gewoon aapjes kijken. Je moet het wel met respect doen.” (…) „Mijn doel in eerste instantie: mensen helpen. En daar dan een camera op zetten. Niet andersom. We zijn niet op aarde om tv te maken. Wij zijn op aarde om iets bij te dragen aan de maatschappij. Ik wil (…) zo min mogelijk bezig zijn met tv-maken. Tegelijk wil ik dat mensen dit zien. Het belangrijkste is eerlijk zijn.” (Bron: NRC)

Verschillende gedachten passeren de revue, maar de uitspraak “Mijn doel in eerste instantie: mensen helpen. En daar dan een camera op zetten.” blijft hangen. En ook de uitspraak “Wij zijn op aarde om iets bij te dragen aan de maatschappij” zet me aan tot nadenken. Mensen helpen doen verpleegkundigen dagelijks, maar is daar wel eens een camera op gezet? En daarnaast: verpleegkundigen zijn naar mijn mening dé beroepsgroep die een bijdrage leveren aan de maatschappij, maar is dit wel eens zichtbaar gemaakt?

Terwijl ik mezelf deze vragen stel, plopt het idee voor een TV-programma in me op. Geen hulptelevisie, maar televisie waarin hulp in beeld wordt gebracht. Een soort ‘Five Days Inside’ waarbij de focus wordt gelegd op het werk van verschillende verpleegkundigen. Van ziekenhuis tot ouderenzorg, van Jeugdgezondheidszorg tot Geestelijke Gezondheidszorg. Het werk op een mooie, positieve manier laten zien waarbij de focus een keer niet komt te liggen op de tekorten in de zorg, maar juist op het overschot aan prachtige voorbeelden. Natuurlijk altijd met goedkeurig en respect voor de privacy van patiënten.

Bij deze werp ik mezelf op als de nieuwe Beau van Erven Dorens en verzeker ik u dat ik met dit programma een Televizier-ring in de wacht ga slepen. Dit zeg ik met een knipoog, maar waar ik van overtuigd ben is dit: aan indringende scenes, bijzondere ervaringen en indrukwekkende verhalen in het dagelijks werk van verpleegkundigen geen gebrek.

 

8 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *